email: serdev@gmail.com

web stats

Д-р Май Туан: Най-модерните методи ...
Непрестанен интерес към българските ...
Д-р Николай Сердев поканен да ...
Искате стегнато и перфектно ...
Beauty without scars: MEDICAL ...
10 НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕХМЕ ЗА Д-Р ...
SAN SALVADOR AESTHETIC SURGERY ...
Лекции на д-р Сердев пред ...
ОСЕМ ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТ „КОЗМЕТИЧНА ...
Tecnica del dr. serdev
Прякото инжектиране на силикон е ...
Революционен метод за ново и ...
Dear Prof N. Serdev, It has been ...
I wish to become more familiar with ...
Miami, Soluna MD Introduces New ...

Полезни линкове

 
Медицински център по Естетична Хирургия
 
Международен журнал за козметична Хирургия
 
Международна Академия за Козметична Хирургия
 
Международен Борд за Козметична Хирургия
 
Европейска Асоциация за Козметична Хирургия
 
Азиатска Тихоокеанска Академия за Козметична Хирургия
 
Австралийски Колеж за Козметична Хирургия
 
Корейска Академия Международна Козметична Хирургия
 
Колумбийска Академия за Медицина и Естетична Хирургия
 
Американска Асоциация за Естетична Медицина и Хирургия
 
Американска Академия за Козметична Хирургия
 
Европейска Академия за Козметична Хирургия
Новините ЗДРАВНИ

15 Септември 2019, 19:58


 
10 НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕХМЕ ЗА Д-Р НИКОЛАЙ СЕРДЕВ
 
 нбдехем новини, 1 Юли 2009, 19:13
 
   Знаем, че:
  - е специалист по обща и козметична хирургия
  - председател на „Националното Българско Дружество по Естетична Хирургия и Естетична Медицина”
  - автор на революционните методи на „лифтинг-шевове”, познати в Бразилия като „фио еластико булгаро“, а в света като „Serdev suture liftings” - лифтинги без изрязване на кожа, без разрези, с минимум хирургични действия, само с иглови перфорации на кожата, за разкрасяване и подмладяване на лице, повдигане на гърди и седалище и др. отпуснатости, оформяне и удължаване на краката с липоскулптура, интервенции с минимална кръвозагуба и бързо възстановяване.
  - член на борда на Директорите на Международната Академия по Козметична хирургия
  - почетен професор на Нов български университет, професор при Международния колеж по козметична хирургия, почетен член на Френското, Италианското,Австралийското и Румънското дружество по естетична хирургия, програмен директор на Международната университетска програма за специализация по "Козметична (естетична) хирургия".
  - носител на много международни почетни звания и признания:
  „За превъзходство и отдаденост към естетичната хирургия“, „Лидери в козметичната хирургия на хилядолетието“ на Международната академия по естетична хирургия, почетните медали „Най-добър естетичен хирург в Европа“ 2000 от Международната академия и „Excellencia“ 2001 от испанското дружество по естетична хирургия. и „Най-добри естетични хирурзи в света” за 2005г, носител на приз „Венера”за принос в развитието на българската естетична хирургия.
  
  Д-р Сердев, какво ви накара да се насочите към естетичната или козметична хирургия?
  - От малък рисувам, увличах се и изучавах история на изкуството и естетиката като наука, имах влечение към архитектурата. Още като записвах медицина, знаех, че искам да се занимавам с козметична хирургия.
  
  Най-странното искане на пациент? Най-интересната случка от практиката ви?
  - През 1992 г. за пръв път започнах да обръщам внимание на нарастващия брой пациенти, които идваха с желание да бъдат оперирани без белези, с бързо възстановяване, защото нямали време да напуснат работа за дълго, а в следващите дни имали важни срещи и искали да изглеждат добре. Тогава звучеше странно. Днес това е реалност. С новите методи, които въведох от 1994г., а днес са наложени и имам ученици в почти цялия свят, това стана реалност. Сутурните или шевни лифтинги само през иглови пробождания през кожата, за да се повдигнат и ушият подвижните към неподвижни стабилни тъкани, не травмират, а следоперативния период е сведен до часове или 2-3 дни и резултатът е непосредствен и натурален. Много от телевизионните водещи и репортери на следващия ден са на работа и на екран.
  
  Какво ви носи професионално удовлетворение?
  - Естествено красотата - цялостната красота на хората, вътрешна, външна и в общуването
  
  Артист ли е естетичния хирург?
   - Артистичността е задължителна, естетичният хирург е творец и създател, но в основата на познанието е науката естетика и анатомията и възможностите, които те ни дават за промяна при всеки отделен човек.
  
  Какво мислите за съвършенството във външния вид на човека?
   - Красотата в живота ни е решаваща. Излъчването е най-добрата препоръка. Въпреки че пълно съвършенство е недостижимо, хората, които търсят по-доброто и ни дърпат напред в развитието, заслужават адмирации. Предпочитам чисти, спретнати и добронамерени хора, такива, които с присъствието си създават по-добро възприятие на действителността и заобикалящата ни действителност.
  
  Какъв бяхте като дете?
  - Възприемах живота много идеалистично и спомените ми са, че постоянно бях усмихнат за нещо.
  
  Най-голямата ви беля?
  - Нямам спомен. Сигурно съм правил бели, като всички деца. Но тъй като спортувах активно от 9 годишна възраст и ни готвехме за състезания, нямах много време и сили за бели.
  
  Най-интересната случка от училище?
  - Училището май беше ежедневие. Следа в съзнанието ми е оставило пълното слънчево затъмнение, което си спомням, че наблюдавахме от двора на началното училище през опушени стъкла. Завърших немската езикова гимназия, която е известна с различния стил на обучение и стимулиране на интересите. Спомням си най-вече някои от учителите от Германия, които ни учеха да мислим, организираха ни балове с маски, танци и участваха във всичко наравно с нас като приятели. Особено ярък спомен имам от последния учебен ден - един топъл слънчев ден, в началото на лятото, когато имах възможността да „бия” училищния звънец и веднага заминах за Приморско, където лятно време работех като екскурзовод, когато бях ученик. Оттогава е и усещането ми за миризмата на море.
  
  Кой в семейството ви е повлиял най-много, разкажете за него?
  - Майка ми беше учителка, рисуваше добре и развиваше усещането ми за художествените изкуства. Баща ми беше юрист и винаги ме е напътствал. Много съм взел и от брат ми, с който бяхме почти неразделни, заедно учехме и спортувахме, заедно следвахме медицина и споделяхме много.
  
  Най-интересната история от студентските години?
  - Няма по-интересно усещане от това да обичаш във всякакъв смисъл.
  
  Най-известните хора, с които сте се срещали?
  - Много са! Лично познавам и поддържам контакти с почти всички колеги, които имат принос в козметичната хирургия: Например пионерите Иво Питанги и Жозе Жури, които дойдоха лично в България за нашия конгрес. Снимката с проф. Иво Питанги в японски ресторант е от 2005 г., когато двамата бяхме поканени в Москва, в научния институт по хирургия, в клиниката на академик Миланов, където Иво през първия ден извърши лифтинги по неговите методи, а на следващия аз показах моите методи на подобни пациенти. Операциите се предаваха в интернет и сега също могат да се видят. На другата снимка сме с академик Миланов и асистентите му в неговия кабинет след демонстрациите. Трябва да спомена Джефри Клайн, който създаде локалния тумесцентен разтвор за местно обезболяване на големи площи и с това направи революция в амбулаторната хирургия – днес това е най-използваната анестезия в козметичната хирургия, Джорджо Фишер, Илуз и Пиер Фурние – и тримата пионери, които създадоха и разпространиха липосукцията, Джанпиерро Нобио и Зоки – създателите на ултразвуковата липоскулптура, създателя на Вазер, още - Джулиус Нюман т.н. Д-р Нос, първият президент на Американската академия по козметична хирургия, която отвоюва специалността „козметична хирургия” в САЩ в съдебен процес и много, много други. Няма да стигне място за всички и постиженията им. Много хора се радват на познанството ми с Пеле. В Сао Паоло оперирах Марта Собрал, баскетболната звезда, световна шампионка за Бразилия и негова близка приятелка. Той е чаровник. Обясняваше ми как се е опазил от наранявания и че основното за него било еднаквото водене на топката с двата крака, което обърквало другите играчи.
  
  Какво ви вбесява?
   -Трудно може да вбесите хирург. Харесвам как се държат хората помежду си в чужбина и не ми харесва принизяването на взаимоотношенията у нас
  
  Най-абсурдната ситуация в работата ви.
  - Предотвратявам такива
  
  Най – драматичната ви история в чужбина.
   - Спасяване на човешки живот в самолет по време на полет. Имам пет такива случая при многобройните ми пътувания – след попадане на храна в трахеята; при истеричен припадък, когато трябваше да се отдиференцира инфаркт и благодарение на бордовата апаратура и лекарства отхвърлихме тази опасност, полета продължи и жената, която отивала при тежко болната си дъщеря, се възстанови, а изпадналите в шок стюардеси ми подариха часовник; при истински случай на инфаркт, който наложи извънредно кацане; в Австралия, при жена с кръвоизлив в мозъка, която беше провеждала водолазни курсове на големия бариерен риф при налично главоболие. В последните два случай се убедих в ефективността на бързата помощ в напредналите страни. Лекарите на летището получаваха информация от борда и с кацането болните бяха веднага прехвърлени на чакащ вертолет и след минути откарвани в болница.
  
  Вещта, която цените най-много / ако има история около нея?
  - Не разбирам вещоманията. Материалното е необходимо само доколкото не загубваме душевността си.
  
  Любимото ви място/ град?
  - Най-впечатляващи са изкуството, историята и климата в Латинска Америка. Топло чувство оставят Азиатските страни, но Австралия покрива възприятията и за северна Америка и за Европа и за Азия и същевременно е толкова екзотично различна.
  
  Любимата ви книга/ произведение на изкуството?
  - В литературата и изкуството е трудно да се ограничаваш до определена бройка. Във всеки период от живота си съм имал различни интереси. Например няма да забравя как по време на разпределението ми в Сливен една колежка насила прочете „Игра на стъклени перли”, „Homo ludens” и „Кланица No5” и как се ядосваше, че не разбра защо толкова се радвахме и цитирахме невероятните идеи в тези книги. Естествено споменавам само за период на интереси.
  
  Имате ли максима, която ви води?
   - Реално, не, но има полезни латински пословици и поговорки и техни варианти като: „Здрав дух в красиво тяло”, „Красотата спасява”, „Ars longa, vita brevis est” или „Dum vivimus, vivamus”, или „Светът се разпростира дотам, докъдето стига куража” и т.н.
  
  Какво ви зарежда и как релаксирате?
   -природата зарежда с чувството за вечност и сила. Неверочтно е японското чувство за асоциации: Зен-будистките градини в Киото например представляват подредени каменни структури, отразяващи вечността, а отзад, зад оградите, преминават сезоните, отразяващи суетата и нетрайността на живота.
  
  Хоби?
  - Спорт, изкуство
  
  Непоносимост?
  - нямам алергии, а животът приемам в разнообразието му, не обичам крайности
  
  Фобия?
  - Нямам
  Странни навици?
  - Нямам
  Собствени ритуали?
  - Нямам
  
  Преди броени дни се завърнахте от Салвадор
  - В столицата на Ел Салвадор - Сан Салвадор по време на шестия годишен конгрес на централно-американската академия по козметична хирургия "Споделете с eкспертите" (Sharing with the Experts VI) беше планирано да изнеса 4 лекции и отделно курс с демонстративни операции за авторските ми лифтинг шевове на лице. Програмата беше богата с наличие на познати на всички лектори от Северна, Централна, Южна Америка и Европа. След резултатите от демонстрациите, заради интереса към моите методи на лифтинг без белези и изключително кратък период на възстановяване, се наложи да изнеса още 4 по-детайлни лекции, с което конгреса се удължи и се закри с моите лекции. Страната е тропическа и огромно впечатление прави, че въпреки 12 годишна гражданска война и разрушенията от урагана Митч, добрите взаимоотношения, възпитанието, гостоприемството и добронамерената душевност на хората в тази централно-американска страна не са пострадали.